szepesiweb

Ferenc Szepesi

WordPress expert, web oriented tech-geek

Shortpixel Image Optimizer – A hatékony képtömörítő

Ha egy weboldal lassan töltődik be, akkor az esetek többségében ennek a fő oka az irreálisan nagy méretű képek használata. Ez természetesen rontja a felhasználói élményt és az oldal PageSpeed pontszámát  – ezáltal a Google helyezését – is. Sok esetben több megabájt méretű és szükségtelenül magas felbontású képek kerülnek feltöltésre, mert a felhasználó nincs tudatában annak, hogy ezeket méretezni vagy éppen tömöríteni kellene a webre történő elhelyezés előtt. Ennek a problémának megoldására születtek meg az automatikus képtömörítő bővítmények és online, valamint lokális megoldások. WordPress esetén természetesen a legkényelmesebb módszer egy bővítmény használata, itt pedig általában két megoldás versenyez, a WP-Smush és a ShortPixel Image Optimizer. Az előbbiről már írtunk korábban, most viszont az utóbbit vesszük alaposan szemügyre.

A ShortPixel egy romániai székhelyű csapat, ők fejlesztik magát a képtömörítő bővítményt és az ezt kiszolgáló cloud alapú szolgáltatást, amin keresztül maga a tömörítés zajlik. Természetesen létezik saját API a cloud tömörítő használatához, így nem csak WordPress-be, hanem bármilyen más CMS-be vagy saját fejlesztésű kódba is integrálható a szolgáltatás, ami sokaknak igen hasznos lehet.

A folyamat itt is ugyanúgy működik, ahogyan az általában szokott, tehát az általunk a médiatárba feltöltött képeket elküldi a bővítmény a Shortpixel cloud szerverének, az a beállításainktól függően újratömöríti őket, majd visszakapjuk a tömörített, csökkentett méretű változatot, a plugin pedig kicseréli a korábbi verziót az újratömörítettel. Ez természetesen leveszi a terhet a szerverünk/tárhelyünk válláról, hiszen az erőforrás igényes újratömörítés egy külső szerveren történik. Egyetlen hátránya mindössze talán csak annyi, hogy a le/feltöltögetés miatt kicsit tovább tart a művelet, de ez általában elhanyagolható.

A bővítmény egyik nagy előnye a konkurenseivel szemben a támogatott formátumok listája, ez pedig a megszokott JPG, PNG-n túl tartalmazza még a sima és animált GIF-et, valamint a PDF-et is. Ez utóbbi formátum tömörítése is fontos és nem utolsó sorban hasznos, erre pedig eddig kevés használható eszköz létezett WordPress alá.

Ahhoz, hogy elkezdhessük a képeink tömörítését természetesen telepítenünk kell a plugint. Ezt megtaláljuk a hivatalos bővítménytárban a ShortPixel Image Optimizer név alatt, de elérhető a hivatalos honlapon keresztül is. Itt kell kiemelni, hogy természetesen a bővítmény használata ingyenes, azonban alapesetben csak havi 100 kép erejéig. Ha ez a mennyiség nem lenne számunkra elegendő, akkor nagyobb csomagot vagy krediteket kell vásárolnunk. A következő csomag mindössze 4.99 dollár/hó (~1.200 forint), ezért az árért pedig már havi 5.000 képet tömöríthetünk, ami általános felhasználás esetén több, mint elegendő. A WPSzaki olvasói természetesen most sem maradnak exkluzív ajándék nélkül, ugyanis a fejlesztők nagylelkűen a rendelkezésünkre bocsátottak 50%-al több kreditet minden csomaghoz, ennek érvényesítéséhez mindössze EZEN a linken keresztül kell regisztrálni akár az ingyenes, akár valamelyik fizetős csomagra. Így az ingyenes csomag esetében már havi 150 képet tömöríttethetünk, fizetős csomagok esetében pedig a csomag tartalmának +50%-át, tehát a 4.99 dolláros “Short” csomag vásárlása esetén 7.500 képet!

Ha a havi díjas konstrukció nem szimpatikus, akkor vásárolhatunk egyszeri kredit csomagot is, például 10.000 kredit csak 9.99 dollár (~2.500 forint), de ha EZEN a linken keresztül vásárolsz, akkor ezért az árért most 15.000 kreditet kapsz. Ezek alapján valószínűleg minden felhasználó megtalálhatja a számára leginkább megfelelő csomagot, az ingyenes havi 100 (150) kép pedig tökéletesen elegendő a bővítmény tesztelésére vagy akár kisebb oldalak teljes kiszolgálására is.

Telepítés után meg kell adnunk az email címünket, majd a “Request key” gombbal igényelhetünk egy API kulcsot (ha még nem tettük volna meg a weboldalon keresztül). Ez rövidesen meg is érkezik a megadott címre, másoljuk is be az “API key” mezőbe és a “Validate” gombbal hitelesítsük. Amennyiben ez sikerült átirányításra is kerülünk a plugin beállításaihoz (Beállítások / ShortPixel).

Alap esetben nem szükséges ezek módosítása, azonban a legfontosabb opciókat érdemes kicsit tanulmányozni.

A “Compression type” mellett választhatjuk ki a tömörítés típusát. A weboldalak többségénél a “Lossy” típus a megfelelő, ebben az esetben szabad szemmel legtöbbször észrevehetetlen (vagy minimális) lesz a különbség a forrás és a tömörített változat között, a fájlméret azonban jelentősen csökken. Ennek a működését ITT lehet élőben is tesztelni. A “Glossy” opciót abban az esetben érdemes kiválasztani, ha a fotók az oldalunk fő alkotóelemei (például fényképész vagy grafikus weboldala), ilyenkor a fotó minősége változatlan marad a méretcsökkenés mellett. A “Lossless” kiválasztása esetén a tömörített kép pixelpontosan fog megegyezni az eredeti változattal, egyes esetekben szükséges ennek a használata (például vektoros grafikák esetén). Az “Also include thumbnails” kiválasztása esetén a miniatűröket is újratömöríti a rendszer, ami erősen ajánlott, de fontos tudni, hogy ezek is beleszámítanak a kvótába. Az “Image backup” biztonsági mentést készít a meglévő képeinkről és ezeket elmenti egy külön könyvtárba, így bármikor vissza tudunk állni az eredeti verziókra, ha szükséges. A “CMYK to RGB conversion” bekapcsolása esetén automatikusan konvertálja a képeket RGB formátumra, hiszen a weben csak erre van szükség (és az RGB mérete is kisebb). A “Remove EXIF” opció eltávolítja a képekbe ágyazott extra információkat, amit például a telefonok és fényképezőgépek hagynak hátra. Ha ezeket nem használjuk és nem jelenítjük meg az oldalon, akkor érdemes ezt is bekapcsolva hagyni. A “Resize large images” bekapcsolása esetén megadhatunk egy maximum szélességet és hosszúságot amire szeretnénk, hogy a rendszer átméretezze a képeinket. Akkor hasznos, ha korábban sok irreálisan nagy méretű kép került feltöltésre a médiatárba vagy ha nagy méretű képeket tervezünk feltölteni és manuális méretezésre nincs időnk vagy lehetőségünk.

Az “Advanced” fül alatt néhány mélyebb technikai beállítást találunk, például készíttethetünk WebP verziókat a képeinkből ingyenesen és a retina verziókat is optimalizáltathatjuk az “Optimize retina images” bekapcsolásával. Szintén itt tudjuk engedélyezni a PDF-ek tömörítését is az “Optimize PDFs” szekcióban. Érdemes mindkettőt bekapcsolva hagyni. Az “Optimize media in upload” tesz róla, hogy minden újonnan feltöltött kép automatikusan tömörítésre kerüljön a jövőben.

A “Statistics” fül alatt értelemszerűen a bővítmény statisztikáit találjuk, itt érdemes ellenőrizni majd a hatékonyságát (általános tömörítési arány, megspórolt tárhely, megspórolt sávszélesség). Szintén itt találjuk a számunkra elérhető összes és jelenleg szabad kreditet és azt is, hogy ebben a hónapban mennyi képet dolgozott már fel a rendszer. Itt törölhetjük a képek biztonsági mentéseit is (Empty backups).

Ha átnéztük a beállításokat, akkor valószínűleg szeretnénk az eddig feltöltött képeinket újratömöríttetni, ezt meg is tudjuk tenni a “Média / Bulk ShortPixel” menüpont alatt. Itt rögtön láthatjuk is, hogy mennyi képpel fog dolgozni a bővítmény. Ajánlott bekapcsolva tartani a miniatűrök tömörítését is (Include Thumbnails), ennek csak az az egyetlen hátránya, hogy így sokkal több kép kerül átdolgozásra, tehát gyorsabban fogy majd a kreditünk is. A WPSzaki esetében per pillanat 202 eredeti kép található a médiatárban, ha engedélyezem az egyéb méretek tömörítését, akkor azok 1.279-el növelik a számot, a végösszeg így 1.472 kép lesz. A “Start Optimizing” gombra kattintással el is indítható a folyamat és közben látjuk is, hogy éppen melyik képet tömöríti a plugin és milyen hatékonysággal. Amíg dolgozik, addig ne navigáljunk el az oldalról, mert akkor a folyamat megszakad. A WPSzaki.hu-nál kb. 30 percet vett igénybe a képek optimalizálása, az átlagos méretcsökkenés 27% volt “Lossy” beállítás mellett, mindezt úgy, hogy korábban az összes kép már optimalizálva lett az ingyenes WPSmush segítségével.

A végére egy kis összehasonlítás:

A kiindulási alap egy 218 kb-os JPG fotó, ezt tömöríttettem újra először az ingyenes WP-Smush, utána pedig a Shortpixel Image Optimizer pluginnel (Lossy beállítás mellett).

WP-Smush tömörített méret: 213kb (0.6% méretcsökkenés)
ShortPixel tömörített méret: 62kb (47% méretcsökkenés)

1.65 MB-os JPG fotó:

WP-Smush tömörített méret: A teljes méretet nem tudta tömöríteni az 1MB-os korlát miatt
ShortPixel tömörített méret: 322kb (67% méretcsökkenés)

439 kb-os PNG fotó:

WP-Smush tömörített méret: Nem nyúlt hozzá
ShortPixel tömörített méret: 159kb (41% méretcsökkenés)

Azt hiszem ebből a gyors összehasonlításból is látszik, hogy a Shortpixel optimalizáló megoldása igen hatékonyan dolgozik. A tesztelés alatt semmilyen hibát vagy anomáliát nem tapasztaltam és a képek tömörítése is gyorsan lezajlott a háttérben.

A bővítmény jelesre vizsgázott és bátran merem ajánlani minden weboldal tulajdonosnak. Ha pedig nem lenne elegendő az ingyenes havi 100 kredit, akkor regisztrálj a lentebb található link segítségével, ami egyedül csak a WPSzaki olvasóinak került létrehozásra. Ennek segítségével minden csomag kredit tartalma automatikusan 50%-al nő, legyen az akár az ingyenes, akár a fizetős verzió. A 150 kredit több, mint elegendő, hogy ki tudd próbálni a bővítmény működését élesben is, ha pedig bevált és te is hasznosnak találtad, akkor egyszerűen nagyobb csomagra válthatsz és egyúttal támogathatod a fejlesztőket is.

A bejegyzés Shortpixel Image Optimizer – A hatékony képtömörítő először a WPSzaki-n jelent meg.

Swift Performance – A sebességbajnok

 A weboldalak sebesség optimalizálása ma már kötelező, ezzel valószínűleg mindenki egyetért. A folyamatos online jelenlét következtében a felhasználók egyre türelmetlenebbek és egyáltalán nem szeretnek várni. Ha egy oldal vég nélkül csak tölt és várakozik, akkor inkább bezárják és továbblépnek a következő találatra (ezzel pedig a konkurencia malmára hajtjuk a vizet). Aztán ott van még az az ugyancsak fontos tényező is, hogy a keresők bonyolult rangsorolási mechanizmusának az egyik – és egyre lényegesebb – faktora a weboldalak betöltési sebessége. Ugyanúgy, ahogy legalább egy alap ingyenes SSL tanúsítvány is kötelező manapság, fontos az is, hogy optimalizáljuk WordPress weboldalunkat a minél gyorsabb betöltés érdekében.

Ahogyan szinte minden területen, itt is könnyű elveszni a lehetőségek között. A hétköznapi WordPress felhasználó számára rengeteg bővítmény áll rendelkezésre, ezek között pedig nagyon nehéz megtalálni azokat, amelyek tényleg segítenek és hasznosak. Az internet is rengeteg anyagot és cikket tartalmaz a témában és mi is írtunk már sebesség optimalizálásról és a népszerű W3Total Cache beállításáról is. Ahogyan utóbbi cikkünkből is látszik ez a bővítmény pont az összetettsége miatt nem felhasználóbarát. Hozzáértés és megfelelő ismeret nélkül könnyedén okozhatunk vele nagyobb kárt, mint hasznot, hiszen például egy helytelenül beállított JavaScript vagy CSS összevonás/tömörítés következtében teljesen szét is eshet az oldal. A legtöbben fel is adják az első kudarcok után, mert ide sajnos nagyon sok türelem, kitartás és próbálkozás kell, hiszen minden oldal egyedi, így hiába a temérdek beállítási útmutató és cikk, senki nem fogja leírni azt, hogy mi az, amit nekünk éppen végre kell hajtanunk a saját oldalunk pontszámainak és sebességének növelése érdekében.

Mi is az tehát, amit minden felhasználó szeretne? Minél kevesebb beállítást, minél kevesebb kudarcélményt és vég nélküli próbálkozást, egy könnyen kezelhető, átlátható felületet. Egy olyan sebesség optimalizáló bővítményt, ami végigvezeti a felhasználót egy egyszerű varázsló segítségével a legfontosabb beállításokon, aztán teszi a dolgát szépen csendben a háttérben. Ennek eredményeképpen pedig az oldal szárnyra kap, a betöltési idő jelentősen csökken, a GTMetrix/PageSpeed pontszámok pedig a magasba emelkednek. Túl szépen hangzik, hogy igaz legyen? Nos, ez a valóság, ráadásul magyar vonatkozásban, ugyanis két hazai fejlesztő észrevette ezt a piaci rést és megalkották a Swift Performance névre hallgató kis bővítményt, ami valóban a felhasználó keze alá dolgozik. Jómagam már korábban is csak pozitív véleményeket olvastam róla, most azonban lehetőséget is kaptam élesben tesztelni, mégpedig itt, a WPSzaki.hu motorházteteje alatt. Elöljáróban csak annyit mondanék el, hogy végleg leváltottam a hosszú évek alatt finomhangolt W3Total Cache-t, és nem bántam meg. A tapasztalataimat és beállítási útmutatómat lentebb olvashatod.

A fejlesztők neve talán nem lesz ismeretlen, ugyanis Molnár Péter és Rigó Roland a szülőatyja a méltán népszerű Fevr WordPress sablonnak is, ezt itthon és külföldön is rengetegen használják teljes megelégedéssel. Elmondható tehát, hogy nem ma kezdték a programozást és ez a munkáikon is látszik.

Az alapok bemutatása

A bővítmény egyik legnagyobb újítása az úgynevezett kritikus CSS generálása, ez a funkció egyetlen konkurens sebesség optimalizáló pluginben sem található meg. A “Critical CSS” lényege az, hogy a plugin összeolvasztja az összes CSS-t ami az oldalon található, ezután végigmegy rajtuk, és kiválogatja azokat a CSS szabályokat, amik valóban megtalálhatóak az oldalon. Ebből lesz a “Critical CSS”, ami gyakorlatilag ahhoz kell, hogy a böngészőben megjelenjen az oldal. Mivel a sablonok/pluginek CSS fájljai sokszor olyan CSS szabályokat is tartalmaznak amiket az adott oldalon nem használ a böngésző, a renderelésig ezeket felesleges betölteni.

A Swift Performance legfontosabb funkciói a következők:

 • Teljes körű automatikus gyorsítótárazás
 • JavaScript/CSS kombinálása, és tömörítése
 • HTML tömörítése
 • Képek optimalizálása
 • Böngésző gyorsítótár beállítása
 • Gzip tömörítés beállítása
 • Szerver válaszidejének csökkentése
 • A megjelenítést gátló elemek kizárása a hajtás feletti (above the fold) tartalomban
 • Külső forrásból betöltött elemek (például JS&CSS) klónozása és helyi optimalizálása (például lejárati idők)
 • Képek szükség szerinti betöltése (lazy load)
 • CDN támogatás

A fentiek már ismerősek lehetnek, hiszen szinte minden sebesség optimalizáló bővítmény velük operál. A különbség csak ott ütközik ki, hogy ezeket milyen hatékonysággal és korlátozásokkal integrálták. A W3Total Cache ingyenes verziója például nem ad lehetőséget a hajtás feletti tartalomban lévő gátló elemek kizárására, ez pedig a PageSpeed Insights pontszámok egyik lényeges faktora. Enélkül a 100/100-as érték elérése sem lehetséges. Aztán az sem mindegy, hogy az automatikus JavaScript/CSS összevonás és tömörítés mennyire megbízhatóan működik, hiszen az átlag felhasználó nem fogja egyesével hozzáadogatni a fájlokat és kikeresni, hogy melyik az, amelyiket kivételként kell kezelni ahhoz, hogy ne essen szét az oldal. Ideális esetben ezt megoldja a bővítmény.

A Swift Performance telepítése után rögtön a beállítás varázsló átlátható felülete fogad minket. A plugin ugyan még angol nyelven kommunikál, de már készül a hivatalos magyar fordítás is. Amíg ez meg nem jelenik addig a lentebb található beállítási útmutató lehet az angolul nem tudó olvasók segítségére.

A “Start Wizard” megnyomása után első lépésként a vásárláskor kapott egyedi kulcsunkat kell bemásolnunk, ezután jöhet az oldal elemzése. Még a folyamat megkezdése előtt kapunk egy aktuális PageSpeed pontszámot, ezt a varázsló futtatásának végén újra lekéri a bővítmény, így majd rögtön látni is fogjuk, hogy mennyit sikerült javítani a korábbi eredményen.

Ideális esetben négy zöld pipát fogunk látni. Az első az esetleges bővítmény ütközéseket figyeli (van-e másik optimalizáló plugin telepítve), a második a szükséges Apache modulok meglétét ellenőrzi, a harmadik pedig akkor jelenik meg, ha a .htaccess fájlunk írható. A fenti kép esetében ez felkiáltójeles, mert az iThemes Security Segítségével tiltottam a teszt oldalon ennek a módosítását. Az utolsó zöld pipa érvényes vásárlási kulcs megadása esetén látszik, nálam azért felkiáltójeles, mert a képek készítésekor a teszt oldalhoz nem adtam meg érvényes kulcsot.

Jöhet a gyorsítótárazás “beállítása”. Alapesetben ezekhez hozzá sem kell nyúlni, hiszen legtöbbször tökéletesen megfelelő a “Time based mode”. Csak akkor lehet szükség az “Intelligent mode” kiválasztására, ha az oldalaink tartalma nagyon sűrűn változik. A kis kockákat is hagyjuk kipipálva, az első a gyorsítótár automatikus felépítését engedélyezi, a második a böngésző gyorsítótárazását kapcsolja be, a harmadik pedig a Gzip tömörítést engedélyezi. Ezek fontosak és szükségesek is a sikeres optimalizáláshoz.

Jöhet a statikus tartalmak konfigurálása. A “Cache only” opció csak az oldalaink/bejegyzéseink gyorsítótárazását engedélyezi, a “Minimal optimization” ezen túl még a statikus tartalmakat is optimalizálja. A legjobb eredmény elérése érdekében válasszuk a “Full optimization” lehetőséget. A “Bypass CSS Import” tesz róla, hogy az importált CSS fájlokat is tartalmazza az összevonás, a “Merge Assets in Background” bekapcsolása esetén pedig a háttérben végzi el az összevonást, enélkül irreálisan magas lehet az első betöltési idő engedélyezett Critical CSS esetén, ez pedig nem ideális. Ilyenkor addig, amíg nincs felépített cache, az oldal eredeti, optimalizálatlan weboldalát szolgálja ki a szerver a látogatóknak. A “Limit Simultaneous Threads” opciót akkor engedélyezzük, ha osztott tárhelyen vagyunk és 508-as hibákat kapunk túl sok egyidejű folyamatszál futása esetén.

A képek beállításai következnek. Az “Enable LazyLoad” lehetővé teszi, hogy az oldalon található képek csak akkor kerüljenek betöltésre, amikor a felhasználó valóban megtekinti őket (például oda görget). Az “Optimize images on upload” pedig arra szolgál, hogy feltöltéskör automatikusan újra legyenek tömörítve a képek, ezáltal csökkentve a méretüket látható minőségromlás nélkül. Sok ingyenes kép optimalizáló bővítménytől eltérően ez a szolgáltatás korlátlan mind fájlméretben, mind a képek számában, sőt, akár a teljes média tárat is újra tudjuk tömöríttetni a Swift Performance-al.

Ha idáig eljutottunk, akkor lényegében készen is vagyunk, megnézhetjük a friss pontszámainkat és a biztonság kedvéért ellenőrizzük az oldal működését is. Aki pedig nem elégedett az automatikus optimalizálás eredményével az kattintson a “Swift Performance Settings” gombra és manuálisan szabja testre a bővítmény mélyebben megbúvó beállításait. Lentebb igyekeztem összeszedni a sikeres optimalizáláshoz elengedhetetlen opciókat, legalább is én a következők engedélyezésével értem el a legnagyobb pontszámot (erről bővebben a cikk végén).

General fül:

Normalize Static Resources: Engedélyezése igen hasznos, eltávolítja a JavaScript/CSS fájlok és egyes képek végéről a verzió számozást (A GTMetrix esetén ez is pontozási faktor).

Use Compute API: Segítségével felgyorsul az összevonási folyamat és csökken a processzor használat a szerveren. Engedélyezése erősen ajánlott.

Prefetch DNS: Előtölti a DNS-t. Kapcsoljuk be.

Collect domains from scripts: Összegyűjti a szkriptek domainjeit a DNS előtöltéshez. Ez is legyen engedélyezve.

Images fül:

Optimize Images: A feltöltött képeink automatikus optimalizálása (kisebb fájlméret -> gyorsabb oldalbetöltés). A médiatárba korábban feltöltött képek is optimalizálhatók a “Média / Image Optimizer” alatt.

Inline Small Images: A kis méretű képek base64-ben tárolva kódrészletként kerülnek beillesztésre valódi képek betöltése helyett.

Lazy Load: Képek betöltése csak szükség esetén (például ha oda görget a látogató).

Inline Lazy Load Images: Base64 kódolt beágyazott képek használata a LazyLoad-hoz.

Asset Manager fül:

Merge Scripts: A JavaScript fájlok kombinálása a HTML lekérések számának csökkentése végett.

Minify JavaScripts: A JavaScript fájlok tömörítésének engedélyezése.

Proxy 3rd Party Assets: Külső hivatkozásból betöltött JavaScript és CSS fájlok (például Google Analytics) klónozása

Merge Styles: A CSS fájlok kombinálása egy fájlba a HTML lekérések számának csökkentése végett.

Generate Critical CSS: Kritikus CSS generálása. A bővítmény egyik alapköve.

Remove Keyframes: CSS animációk eltávolítása a kritikus CSS-ből.

Print Critical CSS Inline: Bekapcsolása esetén a kritikus CSS a fejrészbe kerül egy külön CSS fájl létrehozása helyett.

Print Full CSS Inline: Az összevont CSS a lábrészbe kerül egy külön CSS fájl helyett.

Minify CSS: A CSS fájlok tömörítésének engedélyezése.

Merge Assets In the Background: A háttérben történik az elemek összevonása.

Minify HTML: A HTML kód tömörítése.

Caching fül:

Enable Caching: Itt kapcsoljuk be az oldalak/bejegyzések gyorsítótárazását.

Caching mode: A leggyorsabb kiszolgálás érdekében válasszuk a “Disk Cache with Rewrites” opciót. Ha valamilyen oknál fogva nem írható a .htaccess, akkor másodlagos opcióként még mindig használhatjuk a “Disk Cache with PHP” lehetőséget, bár ez kicsit lassabb. Ha a szerveren elérhető és engedélyezve van a memcached PHP kiegészítő, akkor rendelkezésünkre áll a “Memcached with PHP” mód is, ahol a memóriából szolgálja ki a rendszer a gyorsítótárazott lekéréseket.

Cache Expiry Mode: Time based mode. A legtöbb oldalhoz ez a megfelelő beállítás, kivéve gyakran változó tartalmak esetén.

Prebuild Cache Automatically: Ürítés esetén automatikusan újraépíti a rendszer a gyorsítótárat.

Enable Browser Cache: A böngésző gyorsítótárazás engedélyezése. Mindenképp kapcsoljuk be.

Enable Gzip: A Gzip tömörítés engedélyezése. Szintén kötelező.

Cache 404 Pages: A 404-es hibaoldalakat is gyorsítótárazza a plugin, ha ezt engedélyezzük.

CDN fül:

Ha rendelkezünk bármilyen “pull” CDN előfizetéssel, akkor itt tudjuk ezt részletesen konfigurálni. MaxCDN előfizetés esetén a gyorsítótárat is tudjuk üríteni.

Konklúzió

A saját tapasztalataim a Swift Performance-al több, mint meggyőzőek. A fentiek engedélyezése után a WPSzaki.hu sikeresen elérte a 95+-os pontszámot mind a Google PageSpeed Insights, mind a GTMetrix tesztekben a korábbi 60 körüli pontszámok helyett, mindezt bárminemű strukturális változtatás és a meglévő bővítmények kikapcsolása nélkül. A JavaScript és CSS összevonás miatt kérések száma is jelentősen csökkent, csak úgy, mint az oldal mérete és természetesen a betöltési idő is. Úgy gondolom ez igen szép eredmény, tekintve, hogy a folyamat lényegi része teljesen automatikus és nem szükséges a felhasználó manuális beavatkozása. A 100/100-as pontszám elérése sem lenne lehetetlen pár apróbb módosítással, de per pillanat tökéletesen elégedett vagyok a jelenlegi eredménnyel. A beépített képtömörítő is megfelelő hatékonysággal dolgozik és igen örvendetes, hogy minden szempontból korlátlan. Hibát a tesztelés alatt egyszer sem tapasztaltam, minden gond nélkül működött. Ha valaki egy igazán megbízható, hatékony és nem utolsó sorban felhasználóbarát sebesség optimalizáló bővítményt keres, akkor a Swift Performance a tökéletes választás.

Természetesen nem lenne értelme a bemutatónak anélkül, hogy össze ne hasonlítanánk a Swift Performance tudását a többi népszerű optimalizáló bővítménnyel, szerencsére ezt megtették helyettem a készítők, így elegendő csak ide kattintani a megtekintéshez: [link]

Az egy weboldalra vonatkozó licensz megvásárlása mellé jár 12 hónap fejlesztői támogatás, korlátlan frissítés, valamint korlátlan Compute API és Image Optimizer API használat. Mivel a fejlesztők is tisztában vannak a bővítmény hatékonyságával, ezért 14 nap pénzvisszafizetési garanciát is biztosítanak minden vásárlás mellé!

Egyedülálló ajánlat keretében a WPSzaki.hu olvasóinak létrehoztunk egy 25%-os kedvezményre jogosító kupont, amelyet a vásárláskor lehet megadni. A használatához mindössze be kell írni a “wpszaki” szót a “Coupon Code” mezőbe, majd az “Apply Coupon” gombbal engedélyezni.

A bejegyzés Swift Performance – A sebességbajnok először a WPSzaki-n jelent meg.